PAMER kominki Bochnia


biuro@kominki-pamer.pl | kom: 600 360 482

płomieńPorady

Jakie drewno do kominka?

opałNajlepszym paliwem do kominków jest drewno gatunków liściastych (grab, jesion, buk, dąb). Pali się ono spokojnie i równomiernie. Drewno iglaste, choć też stosowane jako opał, gwałtownie strzela i zawiera duże ilości żywic, które przy spalaniu zanieczyszczają szybę, palenisko i komin. Drewno laminowane, lakierowane, płyty wiórowe, sklejka, plastik nie powinny być spalane w kominku.


Drewno powinno być odpowiednio suche. Po ścięciu powinno być sezonowane przynajmniej przez 15 miesięcy. Świeże drewno ma małą wartość grzewczą, źle się pali, bardzo dymi i zdecydowanie skraca żywotność wkładu i komina. Wydajność kotła spada do 50% możliwości, a zużycie paliwa wzrasta dwukrotnie. Maksymalną wydajność i długą żywotność kotła zapewni spalanie drewna, które było suszone przynajmniej 2 lata. 

Właściciele kominków chętnie palą bukiem. Jest twardy, pali się długo i daje dużo ciepła - jest drewnem kalorycznym. Największą ilość ciepła, wg tabel kaloryczności, daje grab. Na kolejnych miejscach są: dąb, jesion, klon, brzoza, wiąz, buk, wierzba, jodła, olcha, modrzew, osika oraz lipa i topola, które dostarczają zaledwie połowę tej energii, którą uzyskać pozwala grab.

kosz na drewnoBrzoza to średnio twarde, ciężkie drewno. Nie jest zbytnio kaloryczne, przez co daje ograniczoną ilość ciepła, ale pali się bardzo ładnie dając duży, jasny płomień. Ładnie pachnie. Z uwagi na małą ilość kory i substancji smolistych drewno to wydziela śladowe ilości dymu. Bardzo dobre do rozpalania.

Buk - zwarte i twarde drewno o wysokiej wartości opałowej, które zapewnia dłuższe spalanie. Nadaje się do wszystkich typów pieców i kominków.

Dąb - doskonałe drewno na opał; jest wysoko cenione ze względu na swoją zwartość, bardzo wolno się spala i długo utrzymuje płomień w palenisku. Przy sprzyjających warunkach może się spalać przez całą noc podtrzymując przyjemny wygląd pomieszczenia, miły zapach, oraz oczywiście wysoką, stałą temperaturę.

Drzewa owocowe - twarde drewno przeznaczone do spalania w kominkach i piecach. Pali się powoli, daje mało dymu i wydziela przyjemny zapach.

Kasztanowiec - nie jest to drewno przeznaczone do celów grzewczych. Niska wartość opałowa powoduje, że podczas spalania powstaje zbyt dużo dymu.

Modrzew - twarde drewno modrzewiowe to opał niezłej jakości. Ze względu na zawartość żywicy wytwarza zazwyczaj dużo dymu i zanieczyszcza przewód kominowy. Wydziela mocny aromatyczny zapach.

Oliwka - drewno to doskonale się pali, jeśli ma zielone barwę, świadczącą o obecności w nim oliwy która aromatycznie pachnie na początku spalania.

Orzech - wysoko cenione drewno opałowe. Wytwarza intensywny zapach.

Sosna - drewno sosnowe jest opałem dość dobrej jakości, choć nie najbardziej wydajnym. Spala się jasnym płomieniem, który szybko nagrzewa piec. Ze względu na dużą zawartość żywicy bardzo dymi w pierwszej fazie spalania. Doskonałym materiałem opałowym są także szyszki.

Wiąz - drewno wiązu jest twarde, spala się zatem bardzo powoli i ma dużą wartość opałową, co oznacza, że można nim palić w kominku.

Wiśnia - drewno przeznaczone głównie do palenia w piecu, na którym przygotowuje się potrawy Mniej przydatne jako opał kominkowy.


obudowa

Konstrukcja obudowy pozwala czasem na przechowywanie w niej drewna. Oszczędzasz miejsce, równocześnie zabezpieczając opał na dłużej.

kosz
Kosze na drewno wykonane są z różnych materiałów. Na rynku oferowanych jest kilkaset różnych modeli. Element ten, powinien być dopasowany do potrzeb i wystroju pomieszczenia.

podpałka
Do rozpalania w kominku warto używać specjalnej rozpałki. Ich cena nie jest wygórowana. Jest to materiał ekologiczny i niedymiący.